Het belang van gronden

Velen van jullie hebben weleens van de term ‘gronden’ of ‘aarden’ gehoord. Ik hoor echter ook vaak dat men het belang van gronden niet echt kent. We weten ergens wel dat het belangrijk is om regelmatig te gronden, maar waarom precies is niet helemaal duidelijk. En wat betekent gronden nou echt? Tijdens trainingen heb ik mensen vaak horen zeggen: “Gronden, ja, zou ik inderdaad eigenlijk veel vaker moeten doen, maarja…”.  Het is vaak iets wat we ‘er even snel bij doen’ en met die intentie doen we dan ook even snel een oefening/meditatie. Vlak daarna voel je je dan wel even gegrond, maar binnen no-time vlieg je weer alle kanten op. Dat is in mijn beleving zo zonde en heeft alles te maken met de intentie waarmee je even snel jezelf wilt gronden. Neem jij het niet serieus, zal je ook geen serieus effect ervan merken. In dit artikel deel ik daarom graag het belang van gronden met jullie (uiteraard vanuit mijn eigen perspectief).

Wat is gronden/aarden?
Om te beginnen: gronden en aarden zijn voor mij hetzelfde. Het is maar welke term je kiest en ik gebruik voornamelijk gronden. Dat zal ik dus nu ook gaan doen. Voor mij is gronden de basis. Het is een moment waarop je even naar binnen keert en contact maakt met de aarde. Dit kan je fysiek doen, maar ook energetisch. Fysiek kan het betekenen dat je met blote voeten plat op de grond gaat staan zodat jouw voeten direct de aarde raken, maar gewoon buiten zijn in de natuur heeft ook een grondend effect. Energetisch gronden gaat veel meer over contact maken met de aarde (of de kern van de aarde) via jouw chakra’s. Dit kan je bijvoorbeeld doen door te visualiseren dat er vanuit je stuit (wortelchakra) wortels de aarde in groeien, maar je kan ook contact maken met jouw aardesterchakra en deze verbinden met het licht van de kern van moederaarde. Welke het beste voor jou werkt, zal je zelf moeten ondervinden. Voor mij werken beide manieren, hoewel het energetisch gronden ervoor zorgt dat ik mij langer gegrond voel.

Hoe vaak zou je dan moeten gronden?
Deze vraag krijg ik ook regelmatig. Dit is echt per persoon verschillend en eerlijk gezegd ook per dag verschillend. Ik zelf start in ieder geval elke dag met een stevige basisgronding. Hier doe ik een oefening voor (duurt overigens niet lang – paar minuutjes). Soms is dit voor de hele dag voldoende, maar als ik bijvoorbeeld veel klanten heb die dag of met veel mensen in aanraking kom, doe ik dit meerdere keren per dag. Het is in ieder geval onderdeel geworden van mijn dagelijks leven, net als douchen, tandenpoetsen of handen wassen en met die intentie besteed ik dan ook aandacht aan mijn gronding. Hoe vaak en wanneer jij het beste kan gronden, zal je ook zelf moeten ondervinden. Als je bewust hiermee aan de slag gaat, zal het je steeds sneller opvallen als je even uit balans bent en wanneer het dus weer tijd is om te gronden (dit leer je trouwens ook in mijn programma Leer gronden😉). 

Waarom zou je gronden?
Er zijn meerdere redenen waarom ik het belangrijk vind om veel aandacht te besteden aan mijn gronding. Een belangrijke reden is dat ik snel energie overneem van anderen en mijn energie ook snel afgeef. Veel hooggevoelige mensen hebben hier ‘last’ van. Een goede gronding maakt dat ik steviger in mijn energie sta, minder makkelijk energie van anderen overneem, maar ook mijn eigen energie beter bij mij houdt. Bij mijn energetisch werk met andere mensen is dit sowieso van belang, maar het helpt mij ook om zo zuiver mogelijk te werken als ik afstem op hogere dimensies. Alles wat je ‘door krijgt’ van hogere dimensies moet vertaald worden naar de derde dimensie. Door goed gegrond te zijn, kan je een zo zuiver mogelijke vertaling maken, met zo min mogelijk ruis op de lijn.

Maar er is meer… Een goede gronding zorgt er ook voor dat je het ‘aardse leven’ beter kan omarmen. Je staat steviger in je schoenen, hebt meer zelfvertrouwen, je durft meer jezelf te zijn, jouw waarheid te spreken en grenzen aan te geven. Het is makkelijker om te gaan staan voor wie je bent. En dat is toch ook wel heel belangrijk! Ik zie het als een vorm van zelfliefde, zelferkenning en zelfacceptatie die ik iedereen gun.

Ik raad dus iedereen aan om meer aandacht te besteden aan zijn/haar gronding, of je nou energetisch werk doet of niet. Het kan écht een verschil maken in jouw leven!